VOG veranderingen

Het laatste Nieuws

Dienst Justis heeft per 1 december 2020 de teksten op de Verklaring Omtrent het Gedrag voor natuurlijke personen (VOG NP), Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP) en de Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) aangepast. Dit doen zij om begrijpelijk en duidelijker te communiceren.

Wat verandert er?

De tekst op de voorkant van de VOG NP, VOG RP en de GVA ziet er anders uit. Daarnaast hebben we een zin toegevoegd over het controleren van de echtheidskenmerken van de verklaring. Aan de inhoud verandert er verder niets.

 

*voorbeeld VOG NP 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Controleer altijd de verklaring

Controleer de verklaringen altijd op echtheid en juistheid. De echtheid van de VOG NP, VOG RP en GVA kunt u alleen vaststellen via het originele papieren exemplaar. Via een PDF, scan of een kopie kunt u de echtheid niet vaststellen. Vraag daarom altijd naar het originele exemplaar, zodat u de echtheid kunt vaststellen. Zo voorkomt u misbruik. U kunt een echte verklaring herkennen aan een aantal kenmerken:

  • Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo.
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
  • Onder een UV-lamp licht bij een VOG NP een rechthoek op om het blauwe N-nummer in de rechterbovenhoek. Bij een VOG RP en een GVA is dit een R-nummer.
  • In het papier is een hologram zichtbaar.

Meer informatie op de site van dienst Justis.

2021 Aankomende Wijziging VOG aanvraag

Er is een wetswijziging ingediend om een verklaring omtrent het gedrag af te geven op basis van  politie gegevens vanuit dienst Justis. De ingangsdatum van deze (wets) wijziging is nog niet definitief.

Meer aanvragen verklaringen omtrent het gedrag

Een verklaring Omtrent het Gedrag is niet onbeperkt geldig, afhankelijk van de instelling of werkgever zal deze aangeven om een nieuwe VOG aan te vragen. Meer ondernemers toetsen elk jaar hun eigen medewerkers bij dienst Justis. In totaal zijn er in het jaar *2018  1.220.100 VOG’s aangevraagd waarvan 3.251 geweigerd door Dienst Justis.